Milionář z chatrče

Když všichni mluvili o Milionáři z chatrče, nedalo se tento film jen tak přehlížet. Ale stejně jsem se na něj podívala až teď. Moc jsem od něj nečekala a nakonec jsem byla příjemně překvapena.

Žádní známí herci, žádné známe prostředí. Ale téměř dokonalý film! Z pohledu člověka, který v Indii nikdy nebyl, je skvěle zpracované prostředí. Film ukazuje Indii, jaká je. Žádná Amerika, žádná Evropa, ale Indie! Jiná mentalita, jiné chování, jiné společenské rozvrstvení. Ve filmu vše působí věrně, reálně. Ale přesto tam je i cosi, co by se snad ani nemohlo stát. Něco až moc pohádkového…

Na začátku se ocitáme u konce děje. Miluji příběhy, kde se člověk vrací v čase. Jamal Malik, roznášeč čajů v telefonické společnosti, se dostal do hry Chcete být milionářem?, kde se během jednoho večera dostal až na deset miliónů rupií. Asi není potřeba připomínat, že se na tuto částku ještě nikdy nikdo nedostal. Jamal trumfl nemálo doktorů a inženýrů, přitom je bez vzdělání a inteligencí nepřekypuje.

Jamalovi nevěří, že by vše věděl, a tak ho odvedou k výslechu. Nejdříve ho mučí, poté odvedou do kanceláře a dál vyslýchají. Octneme se na začátku soutěže, a Jamal vypráví o svém dětství, díky kterému věděl odpověď.

Jdou otázku po otázce, při každé se vrátíme do Jamalovy minulosti, je nám odkrýváno jeho dětství, které je z pohledu evropana téměř neuvěřitelné. Dozvídáme se o všech hrůzách, které prožil. A o jeho velké lásce. Téměř všude ho doprovází jeho starší bratr, který ho několikrát i zachrání (a nejednou podrazí).

Film neukazuje jen vyumělkované, krásné, dokonalé prostředí, ale nalezneme zde i realistické, nechutné a nezvyklé scény.

Žádné herecké celebrity, ale film je skvěle obsazený. Snad ke každému herci se jeho role hodí. Jejich angličtina je trochu jiná, ale líbivá a dobře se jí rozumí.

Vše ještě povznáší velmi povedený soundtrack. Nejenže je to poslouchatelné, ale dokonce se hudba skvěle hodí k obrazu.

Ano, Oscary si vážně zasloužil…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hudba, film, literatura. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *