Jednu kohoutkovou prosím

Zdá se vám nemožné nebo dokonce pod vaši úroveň přijít do restaurace a poručit si jednu kohoutkovou? Nemusíte se bát, že na vás všude budou koukat jak na vetřelce. Jen v Praze se nachází celkem 102 restaurací, kaváren a barů, kde si můžete k pití poručit vodu z kohoutku.

Projekt společnosti Veolia Voda ČR chce poukázat na fakt, že často se vám dostane kvalitnější a zdravější vody přímo z kohoutku než z plastové lahve. Kohoutková je vždy čerstvá, což u balené není jistotou. Samozřejmě, že je voda z kohoutku nezávadná a ani po chuťové stránce nezaostává.

Co nahrává vodě kohoutkové je fakt, že voda od výrobce ke spotřebiteli neabsolvuje dlouhou cestu v plastových lahvích. Mohou obsahovat zvýšené množství látek, které do pitné vody nepatří. Jste si jistí, že víte, co pijete? Zastáváte názor, že balené vodě nemůže nic být? Že je čistá a dodává energii, jak tvrdí v reklamách? Možná by jste se měli podívat na výsledky některých testů.

Další zřejmou výhodou kohoutkové je i její cena. Zatímco litr vody z vodovodu vyjde zhruba na pět haléřů, litr kvalitnější balené vody se blíží k deseti korunám. Kohoutkovou v restauracích dostanete buď zdarma, nebo jen za symbolickou částku.

Projekt má podpořit důvěru lidí v kohoutkovou vodu. Dnes si člověk radši dojde do obchodu koupit balenou vodu, ale neuvědomuje si, kolik zbytečných procesů se musí odehrát, aby se voda dostala až ke spotřebiteli. Je potřeba vyrobit plastové lahve, které zatěžují životní prostředí, naplnit je, dopravit do obchodů kamiony, které našemu ovzduší také moc nepomáhají.

Nakonec i sám spotřebitel si musí pro vodu dojít. Nikdo mu jí neponese až domů a tak zase projede pohonné hmoty na cestě do obchodu a zpět. Bylo by mnohem rychlejší vzít skleničku a otočit kohoutkem. V několika případech dokonce i mnohem zdravější, kohoutková voda je vždycky čerstvá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Společnost se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *