Je ebook lepší?

Jednou z mých nejoblíbenějších činností je čtení knih. Ale s mnoha lidmi se rozcházím v názoru, jestli je lepší kniha papírová nebo elektronická. Každá má své klady, ale i své zápory.

Snad tím největším rozdílem je hmotnost papírové knihy a nehmotnost té elektronické. Každý může vidět výhodu jinde. Hmotná kniha je pro nás předmětem a majetkem a tím je nám blíže, je pro nás cennější. Ale zase zabírá místo, dělá tašku těžší a snáze se někde nechá. Naproti tomu elektronická kniha je lehká, data totiž nic neváží, ale je více abstraktní. Její hmotnost je nulová a tak vlastně neexistuje. Není to žádný předmět a tak nám není tak blízká jako kniha papírová, kterou si všude vezmeme s sebou. Ano, elektronickou knihu můžeme mít klidně i v mobilu, ale na první pohled je to mobil, ne kniha.

Co mi u té elektronické verze opravdu chybí je viditelný úbytek stránek. Na papírové knize na první pohled vidíte, jak se šířka přečteného pomalu zvětšuje, jak překoná šířku nepřečteného a nakonec jak jsou všechny stránky na levé polovině knihy. U eknihy se dají sledovat čísla stránek, ale to není ono. To se dá sledovat i u papírové knížky. Navíc pouhým okem odhadnete, kde jste přestali naposled, když vám vypadne záložka.

Když čtete u počítače, jste také ochuzeni o otáčení jednotlivých stránek. O přerušení ve čtení, domýšlení věty, o šustění otáčené stránky, … A samozřejmě o dotek. Elektronická knížka je daleko, ale ta papírová je tak blízko, jak jen to jde.

Papírová kniha je pokaždé jiná, snad žádné dvě knihy nemají stejný obal. Není to jen o písmenkách, bez pěkného obalu by kniha nikdy nebyla dobrou. Obal je totiž něco, co vidíte jako první, když knihu vezmete do ruky. Pokaždé když ji chcete otevřít, nejdříve se podíváte na titulní stranu. I v tomto směru elektronická kniha zaostává.

Co eknize nahrává je její praktičnost. Můžete ji číst i v mobilu, který má většina lidí neustále u sebe. Takže na rozdíl od té papírové nezabírá žádné další místo, snad jen paměť mobilního telefonu. Za papírovou knihu zaplatíte zpravidla celkem dost peněz, ale za elektronickou většinou nedáte ani korunu. Sice je ve většině případů ukradnuta, ale dnes se krade všechno.

Já upřednostňuji papírové knihy a to hlavně kvůli blízkosti. Navíc se snažím nekoukat do podsvíceného monitoru více než je třeba, protože to mé oči v poslední době nesnášejí zrovna nejlépe. Jak jste na tom vy? Co se vám čte lépe a proč?

Příspěvek byl publikován v rubrice Společnost se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *