Kolem jezera

Jezero bylo zamrzlé, okolní krajina zasněžená a ve vzduchu se vznášely sněhové vločky. Dopadaly na hladinu jezera a tam tvořily slabý bílý povlak. Bylo brzo ráno a tak tu ještě nikdo nebyl, ale co nevidět se tu objeví děti z vesnice a budou vyvádět na ledě. Některé budou hrát hokej, jiné budou jen tak bruslit a ty ustrašenější se budou jen klouzat. Jezero bylo rozlehlé a tak bylo mnoho místa pro všechny.

Šel jsem po cestě, která se táhla podél jezera, a vzpomínal na své mládí. Ne každý rok jezero zamrzlo, ale na zimu jsem se vždycky těšil. Těšil jsem se na sníh a hlavně na Vánoce. S roky mé nadšení opadlo, sníh mi připadá nudný a zima je vlezlá. Člověk nemůže chodit na dlouhé procházky, protože by zmrznul.

Pokračoval jsem v procházce kolem jezera a mezitím se vrstva ledu zmenšovala, až zmizela úplně. I sníh najednou začal tát. Vysvitlo sluníčko, oteplilo se a příroda se začala probouzet. Po pár krocích jsem viděl první poupata drobných kvítků v trávě a dokonce i stromy se probouzely k životu. Zanedlouho byly na stromech z poupat nádherné květy, od jemně žlutých, přes čistě bílé až po sladce růžové. Slunko mě hřálo do zad a nutilo mě k úsměvu.

Jaro mám rád už odjakživa. Je úžasné pozorovat, jak se příroda probouzí, jak ukazuje celému světu svou krásu a dokonalost. Člověk se probouzí spolu s přírodou, najednou má chuť žít a je rád, že dlouhá zima pominula.

Květy na stromech se přeměnily v plody. Bylo horko a jezero bylo plné koupajících se dětí. Já pokračoval v cestě kolem jezera a užíval si paprsků slunce dopadajících na mou kůži. Bylo horko, ale mně to nevadilo, měl jsem horko rád. Začalo být dusno a po chvíli se spustil silný déšť. Po horkém dni to bylo skvělé osvěžení pro celou přírodu.

Listy začaly žloutnout a horké ovzduší se ochladilo. Příroda usínala a já spolu s ní. Nechtěl jsem zimu, ale pomalu přicházela. Kopce kolem jezera hrály všemi barvami, od zelené, přes žlutou a červenou až po hnědou. Byl to nádherný pohled, ale stromy upozorňovaly, že se celá příroda chystá ke spánku.

Listy ze stromů opadaly a vzduch se prudce ochladil. Kolem mě začaly poletovat drobné vločky sněhu. Zima byla tady a já se vrátil tam, kde jsem svou procházku kolem jezera začal.

Příspěvek byl publikován v rubrice "Umělecká tvorba" se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Kolem jezera

  1. zelenookej napsal:

    Tohle je paráda, výborný nápad, hezky napsáno, možná by se to dalo rozšířit na kratší povídku, spíš než jen takhle kratičký text, dle mě jedna z hodně moc vydařených věcí. Chybí tu jen to tlačítko /líbi se mi/

  2. Hnědooká napsal:

    Nevím, mě se to moc nelíbí, bude to chtít jednou trochu přepracovat… :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *