Zelená úsporám

Projekt Zelená úsporám podporuje instalaci zařízení pro vytápění obnovitelnými zdroji energie a investice do energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách. Co si pod tím představit? Náhrada starého a neekologického vytápění za nízkoemisní kotle na biomasu a účinná tepelná čerpadla, zateplování rodinných domů a nepanelových bytových domů.

Zelená úsporám podporuje úsporu energie na vytápění, novostavby v pasivním energetickém standartu a využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Navíc nabízí dotační bonus za vybrané kombinace opatření.

Poradenské centrum Zelená úsporám nabízí dotace, díky kterým se sníží emise a spotřeba energie. Nezateplený dům potřebuje mnohem více energie, než dům správně zateplený, a tím nejenže škodí životnímu prostředí více, než je třeba. Navíc vyčerpává neobnovitelné zdroje energie. Proto by se měl starý a neekologický způsob získávání energie nahradit za nový, využívající látky obnovitelných zdrojů.

Projektu byly nedávno přiděleny další prostředky. Jak řekl ministr životního prostředí, letos má projekt k dispozici ještě minimálně 10 miliard korun.

Výhody revitalizace domu ale nejsou jen v úspoře energie a k menšímu znečišťování životního prostředí. Ano, tepelná úspora je ten hlavní důvod, ale sníží se i náklady na údržbu domu a prodlouží se jeho životnost, je chráněn obvodový plášť. Spolu s tím se i zvýší celková hodnota domu a zlepší kvalita a vzhled bydlení. A snad všichni ocení, že neuteče nejen teplo, ale i hluk. Díky zateplení se sníží hlučnost v bytových jednotkách.

Příspěvek byl publikován v rubrice Společnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *