Děti čistého živého

Na začátku knihy se ocitáme na hřbitově, kde se právě nachází hrobník vykopávající pohřbené tělo. Dělá místo Koutnému, který zemřel.

Helena Koutná, jeho žena, spolu se svým bratrem a několika dalšími lidmi tvoří jakousi sektu, říkají si abrahamité či děti Nejvyššího. Koutný byl katolík, stejně jako Kvapilova žena, Adna.

Mezi abrahamity patří také Kubík, Lexa, … Říkají si mezi sebou bratři a předčítají si knihy na sezeních, kterým říkají hody lásky. Lidé okolo si vymýšlejí hrozné věci a nazývají je adamity.

Když jde vdova Koutná na sezení u Lexů, bere sebou nejmladšího syna, Jiříčka, a ten si tam hraje se stejně starou Růženkou, jedinou přeživší dcerou mlynářů Lexů.

Když jde Lexová do kostela, Faimonová s ní mluví o tom, že by se svými muži měli něco udělat, nebo si je Bůh k sobě nevezme. Faimonová přemluví faráře, aby k ní zašel, promluvit jejímu manželovi do duše.

Na Vánoce přijede Kostlán z Litomyšle, besedují s ním.

Po zimě jede Kvapil do Litomyšle na jarmark. Spí u bratrance Kostlána, a pobeseduje s vlastencem Volákem.

Páter Salášek je nemocný a stará se o něj Žofička s Rozárkou.

Kubáková je na vše sama, Kubík jen čte knihy. Děti se kamarádí se špatnými (Pešavovi). Sraz sekty – úpadek, protože si příslušníci berou katolíky. Manča Pešavová jde do světa, do Vídně k tetě.

Volák je nemocný a pošlou ho do horských lázní. Kvapil s Kostlánem ho jedou navštívit, Volák po týdnu umírá.

Faimon stůně, umírá, páter František (jeho syn) se Saláškem ho přesvědčují o Bohovi, ale zemře jako abrahamit.

Horskou vesničku zasáhne velký požár, shoří skoro vše.

Přišel křestní průvod, chtějí pokřtít adamity. Dohadování před farou vyústí v poznámku „Ukamenovat adamity“ a začnou po nich házet kamení. Helena je omylem zasažena, padne k zemi.

Koutná má špatnou ruku, nic nemůže. Kvapil slibuje, že se o děti postará.

Tonda Kubík chce Manču Pešavovou.

Koutná umírá, Anča je hlava rodiny, Jiřík na škole v Německu, o prázdniny navštěvuje Růženku Lexovou. Jednou na ně čeká a Faimonka s ním začne hovořit, že Růženka patří mezi adamity. Jiřík je z toho nemocný, nakonec ale dojde za Lexou, ptá se ho na to. Růženka to zaslechne, chvilku venku sedí a jde domů za tmy, utopí se.

Jiřík odjel, jede domů až na velké prázdniny (na Vánoce nechtěl). U Kubíků je dívka vdaná, Toník se vydal za kurvou do Hamburku. Milče se narodí chlapec, ale ona je slabá, umírá. Hladík si vezme novou ženu.

Jiří učí katolíky, ale kvůli přesvědčení má problémy, jde do Prahy udělat další zkoušky, pak učí na obecné škole.

Kvapilová umřela, Kvapil nemocen. Jiří se oženil.

Koštnár, Kvapil, Mlejnek mrtvi, hladík umírá na tyfus.

Páter Salášek má dceru Zdenku. Mílek umírá, Kubík jako evangelík, farář je spokojen.

Příspěvek byl publikován v rubrice ... Valja Stýblová. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *