Za chvíli jsou Vánoce!

Ne, tentokrát nebudu nadávat na Santu, podíváme se na ty slavné Vánoce z té hezčí strany. I když co je vlastně hezčí? Odmítání našeho malého Ježíška nebo honba se za dárky a stres z toho, že ještě nemáme sehnané dárky pro všechny?

Já byla na Vánočním nákupu zatím jen dvakrát, a to vždycky vzniklo tak, že jsem šla jako doprovod a nakonec odešla s dobrou půlkou dárků. Neměla jsem vymyšleno, co koupím, ale šla jsem, a koupila to, co mě zaujalo, o čem jsem si myslela, že by někoho mohlo potěšit. Bylo to fajn, žádný stres. Už jenom proto, že jsme do města nešli se záměrem nakoupit dárky na Vánoce.

Já prostě nechápu lidi, kteří se stresují, že nekoupili dost dobrý dárek, že ještě nemají dárky pro všechny. Vždyť si pak Vánoce vůbec neužijí! Nevšimnou si toho kouzla, které svátky vytvářejí.

Musím ale říci, že ani já ještě nemám dárky pro všechny. Stále mi chybí něco pro tatínka, dědečka a strýce, ostatně jako každý rok. Ale proč si kvůli tomu dělat vrásky? Ještě mám čtyři dny, určitě něco vymyslím.

Druhý extrém je člověk, který to vůbec neřeší. No co, jsou to jenom Vánoce, něco dostanu, ale nikomu nic nedám, ani rodičům. Ano, i tací jsou mezi námi, i když je jich málo. Podle mě by člověk alespoň těm rodičům měl nějaký dárek pořídit. Nejde o to utratit za ně peníze. Ale dárek by měl obdarovaného potěšit, nemusí to být nic drahého. Rodiče si to alespoň jednou do roka zaslouží.

Je tu ale jedna věc, která mě na čase předvánočním vadí. Už na začátku listopadu se začala objevovat vánoční výzdoba, přijde mi, že je to každý rok dříve. Je pěkné, když jdete nakupovat a potkáváte vánoční stromečky či jiné ozdoby, ale vidět to už v listopadu? Vsadím se, že příští rok se první vánoční stromeček objeví už v říjnu.

K Vánocům neodmyslitelně patří koledy. Ať už tradiční české nebo pro nás méně tradiční, například anglické. Musím se přiznat, že když jde o koledy, odhazuji svoje vlastenectví a dávám přednost těm méně tradičním. Pokud bych měla vybrat z českých vánočních písní, jednoznačně u mě vede Purpura. Co se týče anglicky zpívaných, tak snad všechny, co jsem zatím slyšela. Zrovna si nevzpomínám na moc názvů, ale Carol of the Bells bude stačit, je to podle mého názoru jedna z nejlepších vánočních písní, kterou mimo jiné přecoverovala i Metallica. Tím ale určitě neodsuzuji všechny tradiční české koledy jako například My tři králové nebo Nesem vám noviny.

Vánoce jsou fajn. Jen člověk musí nasát tu správnou atmosféru a hodit problémy za hlavu. To je základní předpoklad pro prožití krásných svátků.

Příspěvek byl publikován v rubrice svět kolem. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *