Co v sobě skrývá parfém?

Jedním z nejdokonalejších vynálezů lidstva jsou parfémy. Možná si řeknete, že to není žádná věda, ale opak je pravdou. Dobrý parfém je kouzelný a mocný a docílit něčeho takového není vůbec jednoduché. parfém dokáže vyvolávat pocity, emoce a touhy, umí podtrhnout charakter osoby a probudí naší představivost.

Vůně máme spojené s různými předměty či osobami našeho okolí. Proto v nás vyvolají pocity a vzpomínky, snad každá vůně něco připomíná, i když často nemůžeme určit co.

parfémy v sobě skrývají celé světy. Je to kombinace mnoha vůní, které spolu vyvolávají mnohem silnější pocity než sami o sobě. I parfém se s časem mění, skládá se totiž ze tří částí. Každá část nastoupí až po určité době a ve finále nám parfém ukáže nový svět z více pohledů. U většiny parfémů všechny tři části voní svým způsobem stejně, ale přesto se od sebe liší.

První, co člověk ihned po aplikaci parfémů cítí je hlava. Hlava je zodpovědná za první dojem, kdy se rozhodnete, jestli vám parfém voní či nikoliv. A právě proto je na ní kladen velký důraz. Hlava ale vydrží jen krátce, po patnácti minutách uvolňuje místo srdci parfému. Teprve po odeznění hlavy parfému se nám srdce může ukázat ve své plné síle. Obvykle srdce voní dvě až tři hodiny a poté nastoupí základ, který tvoří látky parfému uvolňující se pozvolna. Obvykle základ voní tři až čtyři hodiny, ale často narazíte na parfémy působící klidně i deset hodin.

U kvalitních parfémů je celý průběh plynulý a harmonický. Vůně pomalu vyprchává, začne vysokými tóny a přes střední se dostane až k těm nízkým. Nakonec odezní úplně, ale v hlavě se nám vůně uchová a my ji příště poznáme. Právě proto v nás parfémy vyvolávají emoce a touhy. Spojí se nám s určitými skutečnostmi nebo osobou.

parfémy probudí naší představivost a fantazii, zavedou nás do jiného světa, do světa, ze kterého parfém je. Omráčí nás svou vůní, chytne a nepustí.

Parfumérie jsou plné mnoha druhy parfémů, od svěžích citrusových přes dřevité a květinové až po těžké orientální. Ne všechno celému lidstvu voní, a neexistuje parfém, který by se těšil obdivu každého. A tak je to taky správné, jen díky tomuto faktu máme k dispozici nepřeberné množství parfémů.

Příspěvek byl publikován v rubrice svět kolem se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *