Proč nikdy nebudu ekolog

Určitě si nemyslím, že by bylo špatné chránit přírodu, ba naopak, myslím si, že je to nutné. Ale vážně nechápu lidi, pro které je to nejdůležitější chránit přírodu.

Ano, jsou důležití, kdyby nikdo takový neexistoval, freony by nám rozežraly celou ozónovou vrstvu a vodní toky by byly obří, smradlavé a jedovaté stoky. Vymřel by ten vzácný druh velryb, mimo jiné.

Ale přece jenom se nikdy k ochráncům přírody či ekologům nepřidám. Třídím odpad, nepoužívám lahve na jedno použití, šetřím elektřinou, nejezdím autem, ale na kole, … Podle mého názoru toho dělám dostatečně.

Vážně nechápu, proč se kvůli ochráncům přírody tolik zdržela stavba dálnice Praha – Drážďany. Podle mého skromného názoru, si chtěli ochránci vydobýt úplně jinou trasu dálnice, která by nakonec ani nesplňovala to hlavní kritérium – nejrychlejší cesta. Protože taková oklika, to by ani můj otec nebyl v Drážďanech rychleji!

Nehledě na to, že dálnice je svým způsobem ekologická. Auta jezdí a budou jezdit bez ohledu na dálnici. Pokud se jede přes díry světa, do kopce, s plno zatáčkami (a nemyslete si, že se dá přes hory dostat jinak), zatíží průjezd automobilu životní prostředí více, než když jede plynule a víceméně rovně.

Ochránci přírody ve většině případů ani nepřemýšlejí o celém problému. Jsou omezení a vidí jen to špatné, přičemž se neuvědomují, že je to ve jménu menšího zla. A menší zlo je přece správné!

Příspěvek byl publikován v rubrice Společnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *