Geocaching pro neznalé

Když se mě někdo ptá, co je to vlastně ta keška, odkazuji na cizí články. Ale proč to dělám, když o tom vím sama dost? Dnes nadešel den, kdy vysvětlím, o co jde, i těm úplným mudlům.

Geocaching je hra využívající navigačního systému GPS. Dá se taky říci, že je to sport. Turistika, cyklistika či motoristika, záleží hlavně na tom, čím se pohybujete. Celé to spočívá v hledání krabiček, takzvaných kešek (z anglického označení cache).

Pokud se rozhodnete tento sport provozovat, nejspíše začnete hledáním. Po registraci na stránkách geocaching.com si naleznete nejbližší kešku. Přečtete si její popis a opíšete souřadnice. Pokud vlastníte navigaci, nacvakáte do ní a necháte se navigovat až k místu. Jakmile vám navigace řekne, že jste na místě, je třeba hledat krabičku, které se říká keška. Většinou je to v pařezu, v dutině stromu či pod kamenem. Najdete krabičku, zapíšete se do bločku, který se v ní nachází, a poté zapíšete nález i na geocaching.com.

A co mimo notýsku, takzvaného logbooku, keška obsahuje? Většinou jen Kinderšrot. To jsou různé blbosti z Kindervajíček. Ale občas je tam i nějaká pěkná drobnost.

Když pár kešek posbíráte, dostanete nutkání jednu svou založit. Ano, kešky vyrábí samotní hledači. Ale nespěchejte, pořádně kešku promyslete, nejlépe se poraďte s někým zkušenějším. Nebo to dopadne jako v Lovosicích, kdy je nic neříkající keška na každém rohu. Po schování kešky jí zaměříte, souřadnice a popis uložíte na geocaching.com a čekáte na schválení. Po schválení se přiřítí nějaký místní FTF-Team (First To Find – první nálezce), často to bývá do čtvrt hodiny.

Pokud chcete začít, tvařte se radši nenápadně. Hledači kešek, takzvaní kačeři, se totiž s největší pravděpodobností považují za jakousi sektu, která nechce přijímat nové členy. Většina je k novým kačerům nepřátelská a kritická. Ani se nedivím, protože mé zkušenosti s novými hledači také nejsou nejlepší. Moc nevědí, do čeho se pouští a je to hodně vidět. Doporučuji na začátku jen hledat a chválit a až tak po stovce o sobě dát vědět. ;)

Příspěvek byl publikován v rubrice Cestování. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *