Knihy mají stále navrch

V dnešní době se často na knihy zapomíná, ale já si myslím, že je to chyba. Filmy jsou sice dobrá náhrada, dokážou děj celé knihy zkrátit na dvě hodiny a občas se to i skvěle povede. Ale něco tomu chybí, filmu chybí to, co knížka má. Film nemá takové kouzlo, nedokáže nás vtáhnout do děje takovým způsobem jako kniha.

Kniha nás nutí zapojit svou vlastní fantazii, dává nám prostor k přemýšlení a představám, ale film nám vše naservíruje jasně. Ukáže nám, jak postavy vypadají, v jakém jsou prostředí a jak jednají. Film může natočit každý a divák uvidí přesně to, co režisér. Ale kniha musí být napsána dobře, aby fungovalo spojení mezi spisovatelem a čtenářem. V dobrých knihách dokáže autor popsat postavy i prostředí tak věrně, že si sami celou scénu dokonale představíme.

V dobrých knihách funguje jakási telepatie mezi spisovatelem a čtenářem. Přenos myšlenek bez ohledu na časovou i místní vzdálenost. Přenos myšlenek z jednoho konce světa na druhý, kterému pomáhá papír. Film není telepatie, ve filmu se mluví a hraje, kdežto kniha, to jsou jen písmenka.

Knihy provázejí lidstvo již dlouho a mělo by tomu tak být i nadále. Zkuste si zajít do nějakého blízkého knihkupectví, koukněte se, jaké knihy nabízí. Udělejte si radost, kupte si knihu a pak už se jen nechte unášet jejím dějem. Když se vracíte domů z práce, zkuste myslet na to, jak otevřete knihu. Zapomeňte aspoň na chvíli na televizi.

Nakonec sami uznáte, že vám kniha dá mnohem víc. Budete toužit po dalším ději a nebudete chtít, aby kniha skončila. Na rozdíl od filmu se s knihou sžijete, stane se součástí vašeho dne. Kniha je na rozdíl od filmu předmět, který si můžete vzít všude s sebou. Je to papír, který cítíte konečky prstů, tohle vám žádný film ani ve snu nenabídne.

Kniha má mnohem větší hodnotu, i když je vlastně levnější. Když si koupíte knihu, tak máte zábavu na několik desítek hodin, když si koupíte film, tak jen na dvě hodinky. Nehledě na to, že za film často dáte víc peněz než za knihu.

Dejte knize příležitost, okouzlí vás a nepustí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *