Dítě a mobil

Patří prvňákovi do ruky mobilní telefon? Možná nejdu s dobou, ale myslím si, že nepatří a to z jednoho prostého důvodu – je to úplně zbytečné.

Dítě, které umí číst jen stěží pár písmenek, přece nepotřebuje žádný mobil! Pokud mu budeme kupovat kredit nebo dokonce platit paušál, vyjde nás to sakra draho, protože šestileté dítě nepochopí, že volání a psaní SMS něco stojí.

Je nesmyslné platit dítěti za telefon, které bude volat maximálně rodičům. Mimo zdržování od práce miliony hovorů se dítě bude zbytečně moc vázat na rodiče. Za každé situace jim může zavolat, pokaždé když dítěti bude smutno. S mobilem ztrácí tábor či škola v přírodě smysl.

Další pro mě moc nepochopitelnou věcí je fakt, že rodiče svým šestiletým dětem koupí super moderní telefon, aby nikdo ve třídě neměl lepší než jejich dítě. A tak začne nesmyslné vytahování se, dítě s horším mobilem bude na rodičích loudit lepší, a když lepší nedostane, bude kvůli tomu naštvané.

Je mnoho dalších důvodů, proč by prvňáci mobil mít neměli, ale na druhou stranu vidím i jedno poloviční pozitivum. Když je něco důležitého, dítě vždy zastihneme, pokud se stane něco mimořádného, tak nám dítě zavolá. Když se nám zdá, že se dítě trošku opozdilo, zavoláme a nemusíme mít obavy. Kdybych měla na prvním stupni mobil, nikdy bych nečekala hodiny na schodech, až někdo přijde, když jsem si zapomněla klíče.

Jenže i tohle pro má své proti. Čekání na schodech jsem si hodně dobře zapamatovala a klíče pak nezapomínala, ale kdybych si jednoduše zavolala a pro klíče došla? Bez mobilu to dříve fungovalo, možná to bylo i výchovnější. Ale musíme jít s dobou, modernizace nás nakonec všechny pohltí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *