Je film lepší než kniha?

Ano, v některých směrech je. Příběh zkonzumujeme mnohem rychleji a tak se k nám dříve dostane ponaučení, které z něj plyne. A navíc se příběhu musíme věnovat mnohem kratší dobu. Film nám ušetří čas, během dvou hodin spořádáme veškeré zkušenosti a ponaučení, které film obsahuje.

Ale v mnoha směrech je kniha lepší. kniha dává čtenáři větší prostor, ale samozřejmě i zabere více času. Jenže o to víc můžeme o příběhu přemýšlet. A o to víc k nám pronikne, zanechá mnohem hlubší dojem.

Ve filmu je nám všechno naservírováno přímo pod nos. Není prostor pro fantazii člověka, který příběh konzumuje. Na jednu stranu je to plus pro film, protože není tolik náročný jako kniha, ale na druhou stranu je to plus pro knihu. S knihou čtenář může pracovat a finální představa bude vypadat vždycky jinak.

Pokud je ve filmu scéna, kterou bychom radši neviděli, můžeme si zakrýt oči… Ale pořád budeme mít nutkání je odkrýt. Představy jsou ve filmu ztvárněny a jejich podoba se nám nemusí vždy líbit. kniha je jiná. Scény v knize jsou spisovatelem popisovány a čtenář si je musí sám ztvárnit. A tak si scény sám představí tak, jak chce, aby vypadaly.

Rozdíl mezi knihou a filmem je hlavně v obsáhlosti. Ve většině případů bývá kniha lepší a to hlavně proto, že ve filmu musí být podstatná část vypuštěna. Pokud se z knihy netočí seriál. Vtěsnat dobrou knihu do dvou hodin je opravdu náročné a ne vždy se to povede.

Proto není dobré nejdříve číst knihu a teprve potom si pustit film. Filmem budete zklamáni, ale když to uděláte obráceně, většinou se vám film bude líbit a následně přečtená kniha vás nadchne ještě více. Ukáže vám i to, co ve filmu nebylo a rozhodně vás nebude nudit.

kniha je příběh, který nás provází několik dní. Je to jako seriál, příběh na pokračování. Těšit se na další dávku, to film nenabízí. Film je jednorázový.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hudba, film, literatura se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Je film lepší než kniha?

  1. kaaduh napsal:

    Ahoj, popravdě s tebou nesouhlasim, pokud se nejdřív podiíváš na film a pak čteš knihu, tak seš neskutečnš ovlivněná filmem a už si nepředstavuješ sama, ale vycházíš z toho jako ty které scény vypadali ve filmu, což je škoda.

    Já osobně doporučuju nejdřív knihu a pak film. Potom můžete kritizovat režiséra.

    • Hnědooká napsal:

      Hmm, to je taky pohled na věc… Já nevím, u mě je to tak, že několik prvních stránek jsem filmem ovlivněná, ale hodně rychle na film zapomenu a ztvárnění slov do obrazů v hlavě je pak už jen a jen moje práce.. :)

  2. Michael ŠOUREK napsal:

    Já osobě u povídky Blade runner jsem taky zapoměl na film. Hlavně to bylo z toho důvodu, protože kniha měla příběh hodně odlišny, o úplně jiné pointě. Takže co dřív (kniha nebo film) je spíše vhodné nechat věc individuálnímu rozhodnutí.

    • Hnědooká napsal:

      Myslím si, že taky tak trochu záleží na kvalitě filmu/knihy. Určitě nelze říci, že ve 100% případů je kniha lepší, ale často to tak bývá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *