Barva kouzel

Placka, kterou podpírají čtyři sloni stojící na krunýři želvy, která putuje vesmírem. To je místo, na kterém žije čaroděj Mrakoplaš. Teda on to zas takový čaroděj není, vlastně ho vyloučili z Neviditelné univerzity, protože otevřel Oktávo, které obsahovalo osm nejmocnějších zaklínadel. Jedno z knihy vyskočilo a usadilo se Mrakoplašovi v hlavě. Nikdo nevěděl jaké, ani sám Mrakoplaš, ale jiná kouzla a zaklínadla se mu do hlavy nenacpala, protože se moc bála velkého a mocného Zaklínadla.

Do Ankh-Morporku připluje z daleké země turista, který nezná pravou hodnotu zlata v tomto městě. Pro místní je nekonečně bohatý, ale sám si to neuvědomuje. Narazí na Mrakoplaše, kterého si najme jako svého průvodce.

Jakmile vysvětlí hostinskému princip pojištění, tak si hostinský hospodu pojistí před požárem a následně jí zapálí. Shoří většina města, Mrakoplašovi s Dvoukvítkem se ale podaří utéci.

A tak začne pouť po celé zemi. Dvoukvítek je typický turista, který se ničeho nebojí a i to největší nebezpečí je pro něj pouhým dobrodružstvím. Mrakoplaš je až přehnaně zbabělý. Několikrát oba málem zemřou, ale nakonec vše přežijí.

Jejich cesty je zavedou do chrámu pekelného boha Bel-Shammharotha, kam jsou pronásledováni hrdinou. Všichni tři nakonec vyváznou. Včetně Zavazadla, to je Dvoukvítkův kufr, který ho následuje kamkoliv. Je vyrobený z velmi vzácného dřeva a má stovky malých nožiček.

Když uniknou z chrámu, octnou se mezi draky, kde nakonec nechají hrdinu. Místo je to podivné, je to hora postavená na své špičce a tak nabitá magií, že stačí představit si draka a najednou tu je. Musíte v něj ale věřit.

Nakonec se dvojice octne v říši Krull, která je na samém okraji Zeměplochy. Spadli do moře a na okraji byli zachyceni sítěmi. kniha končí tím, že jsou vystřeleni přes okraj a tak padají do vesmíru.

kniha se čte dobře, ale podle mého názoru obsahuje až moc děje. Není to dlouhá kniha, ale dějově by možná stačila na všechny díly Harryho Pottera.

Příspěvek byl publikován v rubrice ... Terry Pratchett se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *