Jákob Lhář

Podle názvu bychom si mohli myslet, že kniha pojednává o Jákobovi, který všem lže, možná proto, aby si přilepšil, možná proto, aby se vyhnul problémům. Skutečnost je ale trochu jiná.

Jákob je žid, obchodník a žije v ghettu. Je válka a židé se mají hůře než špatně. Celý děj knihy se odehrává právě v židovském ghettu, ale kniha celkově nepůsobí moc traumaticky. Autor se snažil zakomponovat i pěkné a veselé epizody, a tak kniha není úplně pesimistická. Je v ní naděje.

Jákoba jednou venku chytne dozorce a udělá si z něj dobrý den. Ačkoliv je chvilka po sedmé, pošle jej do domu, kde sídlí hlídači, aby nahlásil, že byl po osmé hodině večerní venku. Za tento prohřešek se trestá smrtí. Jákob v budově zaslechne rádio, rusové jsou už u Bezaniky, to je jen 100 kilometrů od jejich ghetta. Jákob je nakonec poslán domů. Protože se vlastně ničím neprohřešil.

Druhý den, v práci, to musí někomu říci. Zrovna dostane do páru Míšu, kterému vše vyklopí. Míša chce udělat nějakou hloupost a Jákob ho zastaví jen tím, že mu řekne, že má rádio. To v ghettu bylo zakázané. Míša sice slíbí, že to nikomu neprozradí, ale nakonec to ví celé ghetto a touží po informacích.

A tak začne celá lež. Jákob si vymýšlí, jak jsou na tom rusové, moc se ani neoddaluje od skutečnosti, dává lidem naději, počet sebevražd spadne na nulu. Ačkoliv Jákob lže, je to hrdina. Drží v ghettu celkem dobrou náladu a je pro lidi důležitý. Několikrát chce s celou lží skončit, ale vždy si uvědomí, že to není možné.

V knize je jen skromné množství hlavních postav. Jákoba nejlepší kamarád Kowalski je holič a mají spolu domluvu, že Jákob je zdarma stříhán a Kowalski se u Jákoba zadarmo nají. Není to přátelství v tom pravém smyslu, ale už se znají dlouho a ví o sobě hodně.

Róza je Míši přítelkyně, její otec vlastní rádio. Jakmile se dozví, že je v ghettu ještě jedno jiné, své rozbije, i když ho nikdy nepoužil. Nechce, aby na něj někdo přišel.

Lina je malá holčička, které odvezli pryč rodiče. Jákob se jí ujme a spolu s pomocí jiných se o ni stará.

Doktor Kirschbaum se stará o Linu, když je nemocná, vyléčí ji. Je to jeden z nejvzdělanějších lidí v celém ghettu a tak se těší úcty všech. Před válkou to byl velmi úspěšný doktor a tak je zavolán, když jeden vysoce postavený němec dostane infarkt. Doktorova specializace byla srdce a vše s ním spojené. Po cestě za nemocným se doktor zeptá, jestli si může vzít lék na pálení žáhy, dokonce nabídne i němcům, ale odmítnou. Na konci cesty je doktor mrtvý, byl to totiž jed. Odmítl vyléčit nepřítele.

kniha má dva konce. Jeden „vymyšlený“ a druhý je tak, jak se „stal“. V jednom se snaží o útěk a je zabit, v druhém také umírá. Jákob nepřežije, ale jeho příběh o statečnosti a dodávání naděje ano.

Příspěvek byl publikován v rubrice ... Jurek Becker se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *