Romeo Julie a Tma

Na začátku školního roku jsme každý dostal knihu, kterou musíme přečíst a poté na ní udělat referát. Já si vzala tuto knížku, protože jsem věděla, že jí máme doma. Před několika lety už jsem se snažila jí přečíst, ale skončila jsem po dvou stránkách, vůbec se mi to nelíbilo. Proto jsem to i teď odkládala na poslední chvíli. Když jsem se do ní nakonec pustila, začala se mi hned líbit, možná jsem tenkrát byla ještě moc mladá.

Kniha se odehrává v Heydrichově praze, těsně po tom, co na něj byl spáchán atentát. Vše začíná tím, že Petr, který má zrovna po písemné části maturity, jde do parku, tam si sedne na lavičku a chystá se jít do kina. Najednou přijde pohledná dívka, která je ale smutná. Petr se jí ptá, co se děje, ale nic se od ní nedozví a tam rázně vstane a chce odejít. Dívka se ale lekne a vyskočí. Spadne jí kufřík, který celou dobu křečovitě svírá a Pavel uvidí na jejím kabátku přišitou šesticípou žlutou hvězdu s černým nápisem JUDE.

Nakonec se dají do řeči a Pavel se dozvídá, že dívčino jméno je Ester a že její rodiče jsou v Terezíně. Povídá, že tam taky ráno měla jet, ale utekla a ani neví proč. Pavel jí říká, že je dobře, že tam nešla, jenže Ester neví, co teď bude dělat a proto jí Pavel ukryje v dílně jeho otce, krejčího. Tam za ní každý večer chodí, nosí jí jídlo a pomalu jsou do sebe zamilovaní čím dál tím víc.

Snaží se jí zatajit všechnu hrůzu, která se venku děje, ale ona se vše stejně dozví. Jeden večer mu poví, že se rozhodla, že odejde. Kdyby na ní přišli, zabili by Pavla i celou jeho rodinu. Pavel jí to nakonec rozmluví, že o ní poví rodičům a společně už něco vymyslí. Mohla by třeba odjet k jeho tetě na venkov a tam počkat do konce války, jednou přece skončí, po té vší tmě jednou musí přijít světlo. Ester souhlasí a Pavel odchází domů. Tam mu otec dá najevo, že o ní ví. Ještě ho prosí, aby se nic nedozvěděla maminka, protože má slabé srce. Nakonec souhlasí s tím, že Ester pojede k tetě. Pavel běží za Ester, aby jí oznámil dobrou zprávu a když přichází, Ester stojí ustrojená a odhodlaná odejít. Když jí Pavel řekne, že pojede k tetě, Ester je šťastná a pak Pavlovi říká, že si ho chce vzít, mít s ním děti. Ten večer se spolu poprvé vyspí. Pavel odchází domů a usne. Najednou ho probudí rány. Němci přijeli do Prahy, že prý chytili atentátníky. Všude se rozléhají hlasité rány, Pavel chce běžet za Ester, ale vrata zamkl domovník a nechce nikoho pustit ven. K Ester se mezitím začal dobývat opilý Rejsek, který byl z celého domu jedinný pro Němce. Když se dobyl do místnosti, kde byla Ester ukrytá, už tam nikdo nebyl. Někdo jí odvedl a vzal k sobě do bytu. Ester ale nakonec uteče na ulici, kde se to hemží Němci. Nakonec jí zpozorují a utíkají za ní. Doběhnou na zahradu, o které si Ester myslí, že je jejich. Vidí tam i její rodiče. Upadne do trávy, obličejem k zemi. Když k Ester doběhnou, zastaví se v kruhu okolo ní.

Zastavily se v trávě v kruhu kolem ní. Chvíli postály: pak ji jedna nacvičeným, pomalým pohybem převrátila naznak, tváří k slunci. Kdosi překvapeně hvízdl a řekl klidným hlasem už docela beze zloby „Schau mal, Ernst! Da ist ja eine junge Jüdin…“

A tím končí vyprávění o Ester. Nikde se nepíše, že by jí zastřelili, ale podle mého názoru to jinak nedopadlo. Čtenář si prostě musí domyslet, čemu bude věřit, ale myslím si, že v tomto případě snad ani nejde uvažovat nad jinou možností.

Celá kniha končí tím, jak Pavel vstupuje do prázdného pokoje a nikoho tam nenachází. Nikdo mu ani nepoví, co se stalo. Nakonec se jakoby probudí ze sna a uvedomí si, že má strašný hlad – jak dlouho už nejedl? Začlo svítat. …

Kniha je velmi čtivá a hlavně krásná. Ale na to, aby se vám líbila, musíte vědět něco o době a taky být trošku starší. Pokud splňujete obě dvě kritéria, určitě se pusťte do četby, podle mého názoru vás kniha nezklame. Tenhle článek je jenom hodně stručné shrnutí děje, pokud přečtete knížku, zjistíte, že se tam toho děje mnohem více, ale kdybych měla psát o všem, ani by se mi to nevešlo do jednoho článku.

Příspěvek byl publikován v rubrice ... Jan Otčenášek se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *