Yes Man: Film vyzařující optimismus

Již dlouho jsem neviděla film, který by mě opravdu nadchl. O to víc mě překvapilo, že mě zaujal film, který se mi do ruky dostal jen náhodou. Yes Man patří mezi pěkné americké komedie, mezi komedie s inteligentním humorem. Dojem z filmu ještě umocňuje kapka romantiky.

Film Yes Man vypráví o bankovním úředníku Carlovi, kterého pře třemi lety opustila přítelkyně. Od té doby se straní společnosti a nechce nic zkusit – na vše odpovídá ne. Ale v pravý okamžik přijde spása, když hrozí konec přátelství s nejlepším přítelem, potká Carl starého známého Nicka a ten ho pozve na setkání jakési sekty. Je Yes Man, musí na vše odpovědět ano.

Carl nejdříve nechce, ale nakonec se rozhodne, že se dostaví. Slíbí, že začne žít a na vše odpoví ANO. Tím se z něj stane Yes Man.

Hned pře hotelem, kde se setkání koná, ho bezdomovec požádá o svezení. I když to Carla stojí mnoho přemlouvání se, bezdomovce nakonec sveze. Cestou mu musí půjčit telefon, bezdomovec celou cestu volá a vybije mu baterku. Když bezdomovce vysadí a chce odjet domů, zjistí, že mu došel benzín. Takže jde pěšky na nejbližší benzínku, kde potká dívku, která ho sveze zpět k autu.

Carl se začne učit hrát na kytaru, absolvuje kurzy létání a navštěvuje lekce korejštiny. Jednou se vydá na koncert neznámé kapely a ve zpěvačce pozná dívku, která ho svezla k autu. Domluví si schůzku a začnou podnikat bláznivé věci.

Protože musí říci na všechno ano, schválí všechny půjčky, i když by je za normálních okolností neschválil. Schvaluje jich tolik, že s ním chce mluvit šéf. Ten ho nakonec povýší, protože lidé jsou vděční a půjčky splácejí.

Jedna ze zábav Carla a jeho nové přítelkyně je létat na poslední chvíli do cizích měst. Jednou je ale chytne FBI, protože mají podezření, že se jedná o teroristy. Carl se učil korejsky, navštěvoval hodiny létání, vzal si peršanku, … Nakonec je z problému vysekán, ale do dalšího spadne. Aby ho propustili, musí právník říci o jeho dohodě – na vše odpovědět ano. Jeho přítelkyně se na něj naštve a opustí ho. Ale jak to tak bývá, nakonec se dají znovu dohromady, bez happy endu by to nebylo ono.

Film nabitý emocemi, nepostrádající humor ani zajímavý příběh s očekávatelným koncem, ale neočekávanou zápletkou. Celý je protkán silným optimismem a zlepší člověku náladu. Navíc skvěle ukáže rozdíl mezi žitím a přežíváním. Snad ani není třeba zmiňovat, že i hudba je více než dobrá. Takže pokud hledáte něco na odpočinek, koukněte na Yes Mana, nebudete litovat!

Příspěvek byl publikován v rubrice Filmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *