Čaroprávnost

Třetí kniha zeměplošské série se věnuje malému děvčátku, které se jako první žena stalo mágem.

Jednoho dne přijde ke kovářovi domů mág Podomní Kšaft. Chce totiž umřít. Kovář je osmým synem a má sedm synů. Jeho manželka právě rodí a je tradicí, že osmý syn osmého syna se stane mágem. A tak přenese Podomní Kšaft svou magickou moc na novorozeně a následně v klidu zemře. Jenže ona se narodila holčička, a ženy se mágem nikdy nestanou.

Eskarína roste a občas se kolem ní dějí divné věci. Vždycky je ale dostatečně rychle pryč, takže než si někdo něčeho všimne, už je dávno někde úplně jinde. Jednou se ale její schopností projeví mnohem silněji, to když se brání vlkům v lese. Místní čarodějka, Bábi Zlopočasná, se rozhodne, že Esk ubrání před kouzly mágů. Naučí ji svá tajemství a udělá z ní čarodějku.

Brzo se ale ukáže, že Bábi na tento úkol nestačí a tak se rozhodne, že Esk odvede na neviditelnou univerzitu v  Ankh-Morporku. Jenže problém je, že na Neviditelné univerzitě nikdy ještě nestudovala žena.

Esk je nejdříve odmítnuta, ale dostane se na univerzitu jako uklízečka. Nakonec předvede, že magii opravdu ovládá a s Bábinou pomocí se stane studentem Neviditelné univerzity a také prvním mágem ženou na Zeměploše.

Příspěvek byl publikován v rubrice ... Terry Pratchett se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *