Věda a víra

Když jsem byla ve Freibergu, tak jsem potkala jednoho chlapce, se kterým jsem vedla zajímavé diskuse. Jednou došlo i na diskusi o tom, jestli Bůh existuje nebo ne. Jak někteří možná vědí, odmítám Boha v křesťanské podobě i v podobě ztvárněné jakýmkoliv jiným náboženstvím. Ale nepopírám možnost, že nějaká Vyšší moc existuje.

Mými hlavními předměty jsou matematika a chemie, studovat budu chemii. Co mám na chemii nejradši? Zjišťování, jak to vlastně v těch látkách funguje, proč svět vypadá tak, jak vypadá. Samozřejmě jsem také nadšenec pro fyziku a biologii.

Patrick tohle nějak nemohl pochopit. Možná to bylo tím, že má němčina není dokonalá, ale tvrdil, že slovům rozumí. Jen nechápe, jak může někdo, kdo chce studovat chemii, někdo, kdo ví, jak látky vypadají, jak se chovají, … , věřit ve Vyšší moc. On chce mít vždy jasné vysvětlení, a pokud nějaká věc jasné vysvětlení nemá, čeká, až bude objeveno.

Ale proč by nemohla věda žít společně s vírou? Proč si plno lidí myslí, že je to protiklad? Ví někdo, jak vznikl svět? Jedna z teorií je, že na začátku byla všechna hmota v jednom bodě, ten se začal rozpínat. Některá teorie předpokládá, že se ta hmota neustále rozpíná a až dospěje do bodu, kdy už se více rozpínat nemůže, tak se zase začne smrskávat.

A proč by ta hmota nemohl být „bůh“? Znamenalo by to, že bůh je všude, v každém z nás, v každé molekule, v každém atomu, v každé jiné menší částici. Proč by bůh nemohly být fotony? Zajímavá myšlenka je taky vyslovena v knize od Dana Browna Andělé a démoni. (Pokud si dobře pamatuji, tak film tuhle myšlenku postrádá.)

Věřící člověk si nemusí představovat panáčka, který sedí někde na mraku a lajnuje nám cesty. Proč boha takhle konkretizovat? Bůh je přece něco abstraktního, něco, co není, ale přece je.

Celý svět je plný náhod, stávají se samy od sebe? Je náhoda, že mám toho nejúžasnějšího přítele pod sluncem? Vůbec jsme na sebe nemuseli narazit, na tu akci se mi stejně nechtělo. Kdyby Eda nenechal vysílačku v autě, už bychom se pravděpodobně nikdy neviděli… Plno náhod, nebudu vás zatěžovat všemi. Ale jsou to náhody? Třeba to zařídil Bůh, ten co je v nás všech, možná nám doopravdy naplánoval cesty.

Sama nevím, čemu věřit, ale možnost, že Vyšší moc existuje, nezavrhuju. Naopak, myslím si, že je to velmi pravděpodobné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *