Google Desktop


Je tomu již asi týden, koukala jsem, co nám všechno Google vytvořil. Již využívám skvělý program Picasa, téměř dokonalý prohlížeč Chrome a nyní byl čas vyzkoušet něco nového. Ano, zkusila jsem další googlovský produkt.

Tentokrát mé oko spadlo právě na Google Desktop. Možná se ze mě stává velký fanda google, ale i tentokrát se uchyluji spíše k chválení. Přesto musím přiznat, že první pocity nebyly zrovna nejlepší. Na první pohled vše působilo chaoticky a nepřizpůsobivě. Po chvilce marného hledání jakéhokoliv nastavení jsem Google Desktop zase zavřela a odinstalovala.

Avšak když jsem prosila o jeden screen, tak jsem zjistila, že dotyčný používá právě Google Desktop a musela jsem přiznat, že to nevypadá zas tak zle.


Jak vyplývá z předchozích odstavců, výchozí nastavení je prostě nepoužitelné. Náhodná fotka, poznámkový blok a analogové hodiny. Byla jsem zklamaná. Asi dvě minuty jsem zkoumala, stačila by vteřinka navíc a hned bych si vše předělala k obrazu svému. Stačí jenom kliknout pravým tlačítkem myši na hlavičku a kliknout na „Přidat moduly gadgets“.

A už můžete přidávat. K dispozici je tu plno užitečných či zbytečných funkcí počínaje rss čtečkou, konče virtuálním květináčem. Povím vám něco o těch funkcích, které mě natolik zaujali, že jsem je použila na svém panelu.

Začneme odshora, kde se nacházejí analogové hodiny. Je možno použít i digitální, ale ty působí jak pěst na oko. Analogové jsou fajn, mají své kouzlo. Ale na co hodiny, když jsou na liště? Nevím, lépe se mi kouká do horního pravého rohu než do dolního levého…

Hned pod hodinami u mě naleznete předpověď počasí. Tam můžu sledovat, jak je právě venku. Můžu koukat, jak nám tu pěkně svítí sluníčko a jak je v Čechách zataženo. Stačí kliknout na šipku a rozbalí se vám okno, ve kterém můžete shlédnout, jaké je počasí na všech vámi definovaných místech. Pak stačí najet na místo a zobrazí se předpověď na další tři dny. Nebo kliknete na aktuální teplotu hned na panelu.

Snad mnou nejpoužívanější je seznam úkolů. Tohle jsem si doslova zamilovala! Úžasná jednoduchost, sladěná s pěknými jednoduchými efekty. Úkol jde jednoduše přidat, potom jí chytnete a zařadíte, kam je libo. Posouvání je přitom přímo dokonalé. Jakmile je úkol hotov, stačí jednou kliknout a s jemným efektem vám zmizí. Ale ne úplně, pořád všechny úkoly můžete dohledat.

Další mnou použitý modul je kalendář Google. Nikdy jsem ho nepoužívala, ale nyní jsem zjistila, že je to vlastně fajn věc. V kalendáři mám jen klausury a písemky, takže stačí, když se mi zobrazuje jen to, co je na den naplánováno. Jinak jde samozřejmě zobrazit minikalendář pro lepší orientaci.

Modul, který mě snad nejvíce překvapil jsou Mapy. Nic takového by mě snad ani ve snu nenapadlo, ale vzhledem k mé „posedlosti“:[http://tintina.pise.cz/geocaching/] je to něco přímo úžasného. Vůbec nemusím otevírat prohlížeč a pak ještě mapy. Stačí zadat souřadnice či místo do kolonky a už mi to hledá. Po kliku na mapu se otevře v okně prohlížeče, po pohém najetí se objeví okno, ve kterém se dá s mapu manipulovat stejně dobře jako na maps.google.com.

Úplně dole se nachází kolonka pro vyhledávání. A to jak v počítači, tak na internetu. Je to vážně luxusní vyhledávání, avšak pomalu se dostáváme k nedostatkům. Vyhledávání nejde dát pryč, vždy vám tam zůstane. Je pravda, že moc místa nezabírá, ale přesto mě trošku ruší. Nepotřebuji nic hledat, vím kde co mám a ke všemu potřebnému mám rychlý přístup. Nepotřebuji vyhledávání.

Moc se mi líbí transparentnost, avšak u Google Desktop skončil dobrý úmysl hroznou blbostí. Panel je průhledný tak napůl – levý okraj je průhledný a pomalu přechází do modré, která je na pravém okraji panelu. Na modrém pozadí to vypadá celkem dobře, ale jakmile se použije červené pozadí, nedá se na to koukat.

Závěrem musím říci, že během dvou dnů používání jsem si na Google Desktop tak zvykla, že nemůžu ani pomyslet na to, že bych ho neměla. Je to jakýsi druh závislosti. Dokonce se mi s tím i lépe učí, těším se, až si budu moci odškrtnout další úkol.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *